Friday, November 18, 2005

 

CLI303 - Deploying a Windows Vista Desktop

Aquesta sessió va versar sobre les diferents alternatives que existeixen per a fer deploys de Windows Vista en diferents màquines. El dubte a resoldre era doncs seria el següent: Com podem preparar instal·lacions (desateses o no) de Windows Vista per als diferents ordinadors de la nostra companyia? I quines diferències hi ha respecte Windows 2000, XP i 2003?

Bé, sembla ser que Microsoft s'ha posat una mica les piles en aquest aspecte. El conferenciant primer va centrar-se en els objectius perseguits per tots els canvis que Microsoft ha introduït: Permetre fer deploys més fiables, en menys temps i amb la necessitat de tenir menys imatges. Al final tot convergeix en un objectiu final: time is money.

Va comentar que tota etapa de deployment d'un SO es basa en dues fases: disseny i execució. Sobre la fase de disseny va insistir en la seva importància i ens va mencionar dues eines: ACT (Application Compatibility Toolkit) que podia fer un escaneig H/W i S/W d'una màquina i indicar si tant el maquinari com el programari eren compatibles amb Vista, i User Migration State Tool que pot migrar els arxius de configuració i altres (documents, ...) d'un ordinador a un altre (per restaurar l'estat del SO després del nou desplegament).

Ens va presentar WIM (Windows IMage), el nou format per a guardar imatges del SO que després seran instalades als ordinadors. Els punts més interessants de WIM serien:
  1. Un fitxer WIM pot contenir una o més imatges (p.ex. un Windows Vista per a desenvolupadors, amb VS2005 instal·lat i un altre per a managers amb un CRM).
  2. WIM es file-based, no sector-based. És a dir: un fitxer WIM no conté una imatge de tots els sectors del disc, si no que conté els fitxers que componen la imatge (comprimits).
    1. Que sigui file-based vol dir que no cal reformatejar el disc de destí: les dades que l'usuari tingui es poden mantenir.
  3. Per estalviar espai, si un fitxer WIM conté dues imatges i aquestes imatges tenen fitxers repetits, els fitxers repetits s'inclouen un sol cop. En el cas de l'exemple anterior (un fitxer WIM amb dos imatges, una per desenvolupadors i una per mànagers), la part repetida (que seria tot el SO) és comuna i només s'inclouiria un cop dins del fitxer WIM.
  4. Un fitxer WIM és "bootable": Es pot arrancar des d'un fitxer WIM, i arranca un windows vista, en un mode "reduït" (WinPE) que permet instal·lar la imatge. Per tant ja no depenem de programes en mode MS-DOS (p.ex. ghost i similars).
Aquests serien els 4 pilars fonamentals del fitxer WIM. EL conferenciant també ens va explicar que Windows Vista s'ha desenvolupat de forma modular i que aquests mòduls es poden "injectar" en un fitxer WIM base, per crear un fitxer WIM personalitzat que seria el que s'instal·laria a la màquina final. Especialment interessant, perquè ens va dir que els idiomes funcionaven d'aquesta manera: Podiem tenir una imatge d'un Windows Vista i injectar el mòdul de l'idioma que volguessim per obtenir un fitxer WIM amb la imatge en un idioma concret. Això també aplicava als drivers, updates, etc... penso que és interessant.

Posteriorment ens va comentar el tema d'instal·lacions desateses: gràcies a WAIK (Windows Application Instaler Kit) es podia generar un fitxer Unattend.xml (fitxer answer) que conté tota la configuració que habitualment Windows Vista demanaria al setup (p.ex. zona horaria, etc) i que permetria la instal·lació d'una imatge WIM de forma desatesa.

Finalment, el tercer punt va tractar sobre Windows Deployment Services, que és el substitut de RIS (que no permet tractar amb fitxers WIM i que queda "obsolet") i que permet crear, configurar, personalitzar i instal·lar fitxers WIM de forma remota.

Ja com a resum, ens va comentar que MS treuria una guia de "best practices" per al desplegament de Windows Vista.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?